h

gelderse sp-afdelingen massaal in actie voor fatsoenlijk openbaar vervoer

28 mei 2024

gelderse sp-afdelingen massaal in actie voor fatsoenlijk openbaar vervoer

Foto: jan / sp

Op zaterdag 25 mei kwamen bijna alle Gelderse SP-afdelingen samen in Arnhem. Zij kwamen op het Arnhemse Centraal Station in actie voor een goed bereikbaar en betaalbaar openbaar vervoer, dat in collectieve handen is.  De SP ergert zich al lange tijd aan de grote hoeveelheid private vervoersbedrijven en ziet in plaats daarvan liever één regionale of nationale vervoerder.  Volgens Jan Roseboom, voorzitter van de SP afdeling Epe is Arnhem bewust gekozen als symbolische locatie: "Op station Arnhem komen verschillende vervoerders bij elkaar en moeten reizigers vaak meerdere malen van vervoerder wisselen. Dat is natuurlijk gekkenwerk. Zeker als je bedenkt dat veel van die vervoersbedrijven in handen zijn van buitenlandse investeerders.

In heel Gelderland zijn de laatste jaren buslijnen geschrapt. Ook verdwijnt de directe treinverbinding tussen Apeldoorn en Schiphol.  Dit gebeurt vaak omdat het niet rendabel is om een trein of bus op bepaalde trajecten te laten rijden.  Voor de SP is dit een onzinnig argument. Roseboom: waarom moet er winst gemaakt worden op openbaar vervoer? Zo'n bus of trein moet gewoon rijden. Als SP zien wij openbaar vervoer als een publieke basisvoorziening. En die moet betaalbaar maar zeker ook betrouwbaar zijn.  Zoiets moet je niet aan de markt overlaten.  B.v. de buslijn Zwolle/Apeldoorn, die bijna volledig door de gemeenten Hattem, Epe en Heerde rijdt is dramatisch onbetrouwbaar en is in handen van een buitenlandse investeerder.   

Met deze actie trapt de SP ook meteen de campagne voor de aanstaande  Europese Parlementsverkiezingen af, met een duidelijke inzet: De markt moet worden teruggedrongen en basisvoorzieningen moeten in publieke handen komen. "De SP is altijd tégen de privatisering en vermarkting van publieke voorzieningen geweest", legt Hans Boerwinkel, Doetinchemmer en bestuurslid van de landelijke SP uit. "Om te voorkomen dat er nóg meer publieke voorzieningen in handen van buitenlandse investeerders komen, is de SP keihard nodig, ook in het Europees Parlement." 

Om het openbaar vervoer weer goed en betaalbaar te maken, stelt de SP een zogenaamde miljonairsbelasting voor. In dit plan gaan de 0.3% rijkste Nederlanders 5% belasting betalen over hun vermogen boven de 5 miljoen euro. Dit levert bijna 13 miljard euro op. De Tweede Kamer fractie werkt dit plan momenteel uit.  Tweede Kamerlid Sarah Dobbe, ook aanwezig bij de actie, zette alvast als eerste haar handtekening onder dit plan: "We vragen een grotere bijdrage van de hoogste vermogens. Daarvan betalen wij fatsoenlijke voorzieningen waar iedereen profijt van heeft.  Dat is eerlijke politiek.

Foto: jan / sp

Foto: jan / sp

Reactie toevoegen

Gebouwd met Drupal

Syndicatie

Abonneren op Syndicatie

Boeknavigatie

28 mei 2024

gelderse sp-afdelingen massaal in actie voor fatsoenlijk openbaar vervoer

Foto: jan / sp

Op zaterdag 25 mei kwamen bijna alle Gelderse SP-afdelingen samen in Arnhem. Zij kwamen op het Arnhemse Centraal Station in actie voor een goed bereikbaar en betaalbaar openbaar vervoer, dat in collectieve handen is.  De SP ergert zich al lange tijd aan de grote hoeveelheid private vervoersbedrijven en ziet in plaats daarvan liever één regionale of nationale vervoerder.  Volgens Jan Roseboom, voorzitter van de SP afdeling Epe is Arnhem bewust gekozen als symbolische locatie: "Op station Arnhem komen verschillende vervoerders bij elkaar en moeten reizigers vaak meerdere malen van vervoerder wisselen. Dat is natuurlijk gekkenwerk. Zeker als je bedenkt dat veel van die vervoersbedrijven in handen zijn van buitenlandse investeerders.

Lees verder
3 mei 2024

Leden en bestuur afdeling Epe in actie tegen leegstand.

Foto: jan / sp

Op donderdag 2 mei trokken bestuur en leden van de afdeling Epe door de gemeenten Hattem en Epe om te inventariseren en te protesteren tegen langdurige leegstand en verpaupering van diverse  panden.

Lees verder
22 april 2024

Leden SP Epe de markt op.

Foto: jan / sp

Leden van de SP afdeling Epe gingen in de eerste week van april, de markten op in Epe en Vaassen, om de marktbezoekers hun mening te vragen over de gemeente Epe en in het bijzonder het gemeente bestuur.

Lees verder
4 november 2023

SP protesteert tegen onnodige bomenkap

Foto: Quincy Persulessy

Lokale SP’ers slaan uit protest bordjes in de grond bij de 67 bomen aan de Dorpsweg in Hattem. Deze bomen staan op het slooplijstje van de gemeente. De SP wil dat de bomen behouden worden, zeker nu er in Hattem geen kapvergunning is opgenomen in de APV.

Lees verder
30 oktober 2023

SP Epe bij het SP Kaderweekend

Foto: SP
21 oktober 2023

Welkom op onze nieuwe Site!

Foto: SP

Bij een SP afdeling hoort natuurlijk ook een website. Op deze website kunt u meer te weten komen over de afdeling en haar bezigheden.

Lees verder

U bent hier